Dezvoltarea tipică de prindere a creionului pentru scriere

Scrierea nu este o abilitate ușoară. Este una dintre funcțiile cele mai complexe pe care un om le poate face.

Nu este vorba doar despre formarea unor propoziții și tastarea lor la un computer, ci abilitatea de a tine corect în mână un creion sau un pix și de a scrie pe hârtie, literă cu literă. Un scris urât nu este ceva neobișnuit la copiii preșcolari, care încă au nevoie de exercițiu pentru dezvoltarea abilităților motorii fine, dar poate fi o problemă dacă acest lucru nu se îmbunătățește pe măsură ce copilul crește.

Copiii își manifestă interesul pentru scris mult mai devreme decât crezi. Din momentul în care copilul poate apuca diverse obiecte cu mâinile, el este capabil să apuce și un creion.

În funcție de vârstă, sunt câteva etape prin care copilul trece până ce va reuși să țină corect creionul în mână.
În cazul în care copilul dumneavoastră va fi vreodată evaluat de psiholog, acesta este un lucru la care psihologul se va uita în momentul evaluării abilităților de scriere.

Moduri de prindere a creionului în funcție de vârsta copilului.

3-5 luni

 • Până la vârsta de 4 luni, copilul dumneavoastră ar trebui să fie capabil să prindă în mână diverse obiecte și să miște o zornăitore.
 • Până la vârsta de 5 luni, copiii reușesc să întindă mâna după obiectele din jurul lor și să le prindă în mână. Ei prind obiectele cu degetul mic, sau cu palma. Degetul mare nu este folosit în acest moment.

 

6 luni

 • Copilul va începe să utilizeze întreaga mână pentru a prinde obiectele folosind inclusiv degetul mare. Aceasta se numește prindere palmară.

 

7 luni

 • Copiii vor începe să utilizeze degetul mare din ce în ce mai mult pentru a apuca obiecte cu o prindere palmară radială.

 

8 luni

 • La 8 luni, copilul va începe să folosească o prindere tip greblă.

 

8-10 luni

 • Între 8-10 luni, copilul va începe să prindă obiectele perfect folosind degetele arătător, mijlociu și degetul mare într-o prindere inferioară tip clește.

 

10 luni

 • La vârsta de 10 luni, copilul ar trebui să poată să folosească o prindere stabilă între degetul mare și degetul arătător. Diferența dintre prindere clește inferioară și o prindere clește regulată este plasarea degetelor.
 • Dacă se folosește mai mult decât vârfurile degetelor pentru a prinde obiectul este o prindere clește inferioară. O prindere corectă este folosind vârfurile degetului arătător și a degetului mare.

 

12-15 luni 

 • Copiii încep să prindă creionul cu întreaga palmă.  Ei vor folosi întregul braț pentru a colora și a muta creionul unde doresc ei pe hârtie.
 • Veți observa, de asemenea, că ei țin creionul la un unghi perpendicular complet pe hârtie.

 

2-3 ani

 • La vârsta de 2-3 ani, prindere creionului va fi cu degetele în jos. Acesta este momentul în care copilul înțelege modul de folosire a creionului. Acum toate degetele sunt utilizate împreună, însă mișcarea de desenare se realizează din braț.

 

3-4 ani

 • La vârsta de 3 până la 4 ani copiii vor trece la o prindere cu trei sau patru degete. Ei nu reușesc să țină creionul doar cu vârfurile degetelor. De asemenea, utilizează mișcarea întregului braț pentru a scrie, având încheietura mâinii rigide sau statică. Această prindere este, de asemenea, cunoscută ca prinderea cu 4 degete, 3 degete fiind pe creion iar creionul se sprijină pe degetul al 4-lea.

 

5-6 ani

 • În acest moment copilul dumneavoastră este la grădiniță și reușește să apuce creionul mai sigur, cu trei sau patru degete, folosind predominant vârfurile degetelor și, de asemenea, nu va mai ține creionul vertical pe hârtie. Această prindere seamănă cu prinderea unui adult.
 • Mișcările lor din încheietura mâinii sunt, de asemenea, dinamice, ceea ce înseamnă că pot deplasa creionul înainte și înapoi, fără nici o mișcare din braț. Această prindere este cunoscută ca prinderea cu 3 degete, primele 2 degete pe creion în timp ce creionul se sprijină pe degetul mijlociu.

 

Acestea sunt vârstele medii de dezvoltare tipică de prindere a creionului pentru scriere, ele variază de la copil la copil.

Pentru a ajunge la prinderea corectă a creionului este necesar să ajungem la o dezvoltare corespunzătoare a abilităților motorii fine a degetelor.

Există diverse activități pentru dezvoltarea motricității fine a degetelor pe care le puteți încerca acasă cu copilul dumneavoastră:

 • Activități cu plastilină sau nisip kinetic
 • Pictatul cu degetele
 • Folosirea păpușilor pentru degete
 • Exerciții grafice cu degetele în nisip, făină, etc.
 • Mutatul unor obiecte mici (boabe de fasole, biluțe, etc.) dintr-un castron în altul

În lucrul cu copiii folosesc un exercițiu în trei etape pentru dobândirea abilităților de ținere corectă a creionului pentru scriere.

Prima etapă

Ținerea unui creion scurt cu degetul inelar și degetul mic în timp ce degetele celelalte sunt deschise.

 

A doua etapă

Ținerea unui creion scurt cu degetul arătător, degetul mijlociu și degetul mare în timp ce degetele celelalte țin un alt creion.

 

A treia etapă

Ținerea unui creion scurt cu degetul arătător, degetul mijlociu și degetul mare în timp ce degetele celelalte rămân închise.

 

Trecerea de la o etapă la alta se face doar după ce sunt realizate corect etapele anterioare.

Lavinia Apopei Pruteanu – Psiholog clinician